Jakie są korzyści ze stosowania acai? Super jagoda z dorzecza Amazonki
Naturalnie występujące w Ameryce Południowej jagody acai, są niewielkie, mają czerwoną lub ciemno-fioletową barwę i rosną na palmach z gatunku Euterpe olereacea, występujących w amazońskich lasach deszczowych. Ich odkrycie przez świat rozwinięty wiązało się z licznymi korzyściami prozdrowotnymi, dzięki którym w piorunująco szybkim tempie stały się one bardzo popularne, początkowo w Stanach Zjednoczonych, a następnie na całym świecie.
Te niepozorne, niewielkie owoce mogą poszczycić się imponująco wysokim poziomem składników odżywczych, zawierając 19 aminokwasów, całą gamę pierwiastków śladowych czy zdrowych tłuszczów, takich jak np. kwas oleinowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, dawno uznane przez medycynę jako niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania serca i układu odpornościowego.
Jagody acai należą do grupy super pokarmów, za sprawą swojej zdolności do ochrony komórek i wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Sa one także bogatym źródłem substancji fotochemicznych, takich jak antycyjany, proantocyjanidyny i flawonoidy, dzięki którym mogą spowalniać proces starzenia się, wzmacniają odporność i ochronę przed chorobami przewlekłymi.
Wspomagająca prawidłową pracę serca
Acai berry są zdrowe dla serca, bogactwo zawartych w nich antocyjanów wydaje się zmniejszać stany zapalne naczyń krwionośnych, działając jako naturalne substancje rozszerzające naczynia (pomagają rozluźniać i poszerzać światło naczyń krwionośnych). Ponadto zmieniają one profil lipidowy – obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów – bardzo ważnych czynników podczas profilaktyki i leczenia chorób serca.
W badaniu pilotażowym na małą skalę opublikowanym w magazynie „Nutrition Journal” w maju 2011 r., naukowcy badali wpływ spożywania jagód acai na różnych przypadkach chorób serca i cukrzycy u osób dorosłych z nadwagą. Po miesiącu spożywania 100 gram miąższu z acai dwa razy dziennie zaobserwowano nie tylko zmniejszenie się poziomu złego cholesterolu, ale także zmniejszenie przyrostu poziomu cukru we krwi po kolejnych posiłkach. Obniżył się poziom cukru we krwi, jak i poziom insuliny na czczo – co jest kluczowe w leczeniu cukrzycy.
Wysoka zawartość przeciwutleniaczy, takich jak antocyjany i flawonoidy w jagodach acai może również pomóc w walce z rakiem. W roku 2006 przeprowadzono badanie na zwierzętach Uniwersytecie na Florydzie, w którym naukowcy udowodnili, że ekstrakt z jagód acai wywołuje niszczenie komórek obecnych w białaczce, obniżając ich proliferację z 86% do 56%! Jest to bardzo obiecujący wynik, ale naukowcy nie są jeszcze pewni, czy wyniki badań laboratoryjnych na modelu zwierzęcym mogą być bezpośrednio przełożone na ludzi. Jednakże odkrycie tych właściwości gwarantuje kontynuację poszukiwań kolejnych przydatnych w walce z rakiem substancji w jagodach acai.
Spowalniają starzenie, wpływają korzystnie na pracę mózgu i urodę
Coraz częściej jagody acai są reklamowane jako środek spowalniający starzenie się. Wysoką popularność uzyskały dzięki Nicolasowi Perricone M.D, F.A, C.N, który umieścił je na swojej liście obejmujących 10 pozycji ulubionych produktów podczas programu Oprah w 2005 roku. Badania naukowe wykazały, że acai berry ograniczają stany zapalne, chronią komórki mózgowe a także obniżają ryzyko powstawania zaburzeń neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinson u osób starszych. Jagody acai dostarczają witamin, przeciwutleniaczy i aminokwasów gwarantujących prawidłowe funkcjonowanie komórek nerwowych, przez co wspomagają koncentrację.
Oprócz wszechstronnych korzyści dla narządów wewnętrznych, zaobserwowano również wiele korzyści widocznych zewnętrznie. Skóra stanowi największym organ człowieka. Codziennie jest ona narażona na niekorzystny nadmiar promieniowania UV, zanieczyszczenia powietrza i atak drobnoustrojów, w wyniku czego powstają też nieuchronnie większe ilości wolnych rodników, które powodują jej przedwczesne starzenie się. Jagody acai zawierają kombinację antyoksydantów, substancji mineralnych i witamin pomocnych w spowolnieniu procesu starzenia się skóry, pozwalają na jej właściwe odżywienie i zachowanie jej prawidłowej funkcji. Niezależnie od tego, czy są spożywane w naturalnej postaci czy przetworzonej, te super jagody mogą być właśnie tym, czego potrzebuje twoja skóra, do zachowania promiennego wyglądu.