• Skip to content
  • Skip to primary sidebar

Jagody Acai

właściwośći odchudzające, oczyszczające i efekty uboczne

Wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe w jagodach acai

22 stycznia 2018 by acai

Udostępnij
Tweetnij
Przypnij
0 Udostępnień

Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią ważną rolę odżywczą u ludzi, należą do nich kwasy omega-3, omega-6 i omega-9, które są niezbędnymi egzogennie pozyskiwanymi z diety substancjami. Nasz organizm nie jest w stanie sam ich syntetyzować, dlatego też to zalicza się je do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) i muszą być one dostarczane w diecie.

Kwasy tłuszczowe omega-3 znane też jako kwasy n-3 lub ω-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, w których ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym znajduje się przy atomie węgla położonym jako trzeci licząc od końca łańcucha. Analogicznie w kwasach omega-6 (n-6 lub ω-6) wiązanie podwójne leży przy szóstym atomie węgla, a przy kwasach omega-9 przy dziewiątym atomie węgla od końca łańcucha węglowego.

Do nienasyconych kwasów tłuszczowych pełniących ważną rolę w diecie ludzi należą:

z kwasów omega-3:

  • kwas eikozapentaenowy (ang. eicosapentaenoic acid, EPA)
  • kwas dokozaheksaenowy (ang. docosahexaenoic acid, DHA)
  • kwas alfa-linolenowy (ang. α-linolenic acid, ALA)

z kwasów omega-6:

  • kwas linolowy (LA)
  • kwas gamma-linolenowy (GLA)
  • kwas arachidonowy (AA, ARA)

z kwasów omega-9:

  • kwas oleinowy

Chociaż ludzie, tak jak i inne ssaki, nie są w stanie, jak już wspomniano, samodzielnie syntetyzować kwasów omega-3, to są w stanie pozyskiwać kwasy omega-3 o krótkich łańcuchach z pobieranego pożywienia i poddawać je przemianom metabolicznym w celu uzyskania potrzebnych w danym momencie kwasów tłuszczowych omega-3 o dłuższych łańcuchach. Wraz z procesem starzenia zdolność do wydłużania łańcuchów kwasów tłuszczowych omega-3 maleje.

Co dają dobroczynne kwasy omega-3, omega-6 i omega-9 z jagód acai?

  • podnoszą poziom „dobrego cholesterolu” (HDL) we krwi i obniżają poziom„złego cholesterolu (LDH)
  • chronią komórki przed przedwczesnym starzeniem się
  • działają wspomagająco na pracę serca i krążenie krwi
  • przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania mózgu i ośrodkowego układu nerwowego
  • odżywiają skórę, włosy i paznokcie
  • mają działanie przeciwnowotworowe
  • łagodzą stany zapalne
  • są niezbędne do właściwego działania ośrodka wzroku i koordynacji
  • wpływają na zdolność przyswajania wiedzy
  • stanowią prekursory niektórych hormonów, które biorą udział w ważnych procesach metabolicznych w naszym organizmie.
  • pośrednio wpływają na krzepliwość krwi, skurcz oskrzeli, odpowiedź immunologiczną, różnicowanie się komórek, reakcje naczynioruchowe,
    mają działanie antydepresyjne (rola w biosyntezie serotoniny)

Jakie nienasycone kwasy tłuszczowe są zawarte w jagodach açaí?

Substancje tłuszczowe stanowią około 50% suchej masy açaí berry, co jest wyjątkowo wysoką zawartością lipidów jak na owoce. Z kolei zawarte związki lipidowe składają się z 56,2% kwasu oleinowego (kwasu omega 9), 24,1% kwasu palmitynowego i 12,5% kwasu linolowego (omega 6).

Kwas oleinowy jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym, który jest również najważniejszym kwasem tłuszczowym w oliwie z oliwek. Jednonienasycone kwasy omega-6 i omega 9 pomagają utrzymać niskie poziomy LDL (lipoprotein o niskiej gęstości) tzw. „złego cholesterolu”we krwi. Podnoszą one również poziom tzw. „dobrego cholesterolu” (HDL: lipoprotein o dużej gęstości). Ponadto kwas gamma-linolowy jest również niezbędnym kwasem tłuszczowym, którego podawanie w diecie przeciwdziała cukrzycy.

Podobne:

  1. Antyoksydanty – przeciwutleniacze w jagodach acai Jagody acai są prawdziwą skarbnicą bogactw naturalnych – zawierają one...
  2. Witaminy i minerały w jagodach acai Nie można sobie wyobrazić prawidłowego funkcjonowania organizmu udziału minerałów i...

Filed Under: Bez kategorii

Primary Sidebar

Jagody acai

  • Dlaczego Jagody Acai to superfood?
  • Jakie są efekty uboczne stosowania acai berry?
  • Kapsułki acai
  • Oczyszczanie organizmu
  • Odchudzanie
  • Witaminy i minerały w jagodach acai
  • Zalety jagód acai

Najnowsze wpisy

  • Na czym polega zdrowe żywienie?
  • Piramida żywieniowa – Czego jemy za dużo a czego za mało?
  • Sok z jagód acai

Najnowsze komentarze

    acai berry

    Owoce acai

    Badania wykazują, że jagody acai zawierają 33 krotnie więcej przeciwutleniaczy niż czerwone winogrona. Acai ze względu na swoje bogate włąściwości i popularność jaką zdobyły na całym świecie nazywane są brazylijską żyło złota. Jagody acai w Polsce dostępne są przede wszystkim w sproszkowanej formie owocu. Jest to produkt naturalny, nie zawierający jakichkolwiek domieszek, importowany bezpośrednio w plantacji w Amazonii.

    Copyright © 2021 · Genesis Framework · WordPress · Log in