• Skip to content
  • Skip to primary sidebar

Jagody Acai

właściwośći odchudzające, oczyszczające i efekty uboczne

Witaminy i minerały w jagodach acai

Udostępnij
Tweetnij
Przypnij
0 Udostępnień

Nie można sobie wyobrazić prawidłowego funkcjonowania organizmu udziału minerałów i witamin. Substancje te są niezbędne do przeprowadzania zachodzących każdego dnia procesów metabolicznych, dzięki czemu możliwe jest utrzymanie człowieka przy życiu. Niektóre witaminy są syntetyzowane w organizmie ze swoich prekursorów, jednak większość z nich musi być dostarczana egzogennie. Innymi niezbędnymi substancjami odżywczymi są minerały, takie jak makro i mikroelementy.

Jakie witaminy są zawarte w acai berry?

  • Witamina A – stanowi silny przeciwutleniacz, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, pełni funkcję w procesie widzenia
  • Witamina C – wpływa na odporność, budowę i regenerację kości,
  • Witamina B1 – pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, jej niedobór powoduje osłabienie, zmęczenie, oczopląs, zaburzenia pamięci i koncentracji, depresję, niewydolność krążenia, obrzęki kończyn górnych i dolnych, utratę łaknienia, nudności, wymioty, biegunkę, ból brzucha i zmniejszenie masy ciała. W skrajnym przypadku jej awitaminozy może wystąpić choroba beri-beri.
  • Witamina B2 – uczestniczy procesach redoks, bierze udział w prawidłowym działaniu układu nerwowego, wraz z witaminą A pozwala na prawidłową funkcję błon śluzowych, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, bierze udział w metabolizmie aminokwasów i lipidów. Jej niedobór może prowadzić do spowolnienia wzrostu, uszkodzenia gałek ocznych i rogówki, pogorszenia się ostrości wzroku, światłowstrętu, nadmiernego łzawienia, łatwego męczenia się oczu i okołorogówkowego wrastania naczyń, świądu pochwy, wypadania włosów, zaburzeń koncentracji, zawrotów głowy, bezsenności, zaburzeń oddychania, obrzęków/pękania śluzówki jamy ustnej, zapalenia czerwieni wargowej i języka, pleśniawek, zajadów kącików ust, łojotoku, schorzeń układu nerwowego, dystrofii mięśni, nadmiernego złuszczania się skóry w okolicach nosa, ust, czoła i uszu.
  • Witamina B3 – bierze udział w biosyntezie i katabolizmie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, w procesach metabolicznych pozyskujących energię, uczestniczy w erytropoezie (wytwarzaniu krwinek czerwonych), działa hamująco na niektóre toksyczne związki chemiczne i leki, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, wpływa na funkcję układu nerwowego i na samopoczucie, poprawia ukrwienie skóry i stan włosów.
  • Witamina E – jest zmiataczem wolnych rodników, silnym przeciwutleniaczem, jej niedobór powoduje rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, zaburzenie gojenia się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, bezpłodność, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
  • Witamina D – bierze udział w tworzeniu i regeneracji kości, wpływa na odporność i dobre samopoczucie

Naturalny skarbiec minerałów i mikroelementów

Owocująca palma acai

Owoce Euterpy warzywnej są nie tylko pełne witamin, ale również napakowane wartościowymi minerałami i mikroelementami. 100 g jagód acai pokrywa ponad 6,5-krotnie standardowe dzienne zapotrzebowanie człowieka na mangan, a ponadto zawiera dwukrotność zalecanego dziennego spożycia miedzi.

Do innych cennych minerałów ukrytych w jagodach acai należą sód, magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo i cynk. Korzystając z bogactw naturalnych, jakimi obdarza regularne spożywanie owoców acai dostarcza się organizmowi substancji absolutnie niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Korzyści czerpane z przyjmowania mikro- i makroelementów obejmują:

  • przeciwdziałanie przedwczesnemu starzeniu się skóry, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, takich jak ogromne ilości manganu
  • prawidłowe tworzenie i funkcjonowanie tkanki łącznej (mangan)
  • wspomaganie układu odpornościowego, ułatwianie transportu żelaza we krwi i udział w prawidłowej pigmentacji skóry i włosów (miedź)
  • przeciwdziałanie osteoporozie, prawidłowy rozwój i regenerację kośćca (wapń)
  • zapobieganie anemii, zapewnienie prawidłowej ilości tlenu dostarczanej do komórek (żelazo)
  • regulowanie objętości i ciśnienia krwi, równowagi osmotycznej i utrzymanie prawidłowego pH (sód)
  • utrzymanie prawidłowej pobudliwości nerwowej i mięśniowej, również mięśnia serca (potas)
  • regulowanie napięcia ściany naczyń i ciśnienia krwi, zagęszczania moczu oraz perystaltyki przewodu pokarmowego (potas)
  • utrzymanie homeostazy kwasowo-zasadowej, równowagi elektrolitowej, metabolizmu glukozy i insuliny, regulacja działania mineralokortykosteroidów (potas)
  • zapobiega anemii, bierze udział w syntezie czynników transkrypcji DNA (cynk)

Aż trudno uwierzyć, że w tak małym owocu może się zmieścić aż tyle drogocennych substancji odżywczych! Ponadto jagody acai zawierają jeszcze inne wartościowe związki pożądane w zdrowej diecie, takie jak aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze.

    Piśmiennictwo:

  1. http://www.naturinstitut.info/acaí-beere.html
  2. http://www.acaímania.com/de/uber-uns/açaí
  3. http://www.immunehealthscience.com/acaí.html
  4. https://de.wikipedia.org/wiki/Euterpe_oleracea
  5. https://fr.wikipedia.org/wiki/Euterpe_oleracea
  6. http://gundrymd.com/acai-berry-benefits/

Podobne:

  1. Wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe w jagodach acai Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią ważną rolę odżywczą u ludzi, należą...
  2. Aminokwasy w acai Moda na zdrowe odżywianie przeżywa obecnie swój renesans. Wraz z...
  3. Antyoksydanty – przeciwutleniacze w jagodach acai Jagody acai są prawdziwą skarbnicą bogactw naturalnych – zawierają one...

Primary Sidebar

Jagody acai

  • Dlaczego Jagody Acai to superfood?
  • Jakie są efekty uboczne stosowania acai berry?
  • Kapsułki acai
  • Oczyszczanie organizmu
  • Odchudzanie
  • Witaminy i minerały w jagodach acai
  • Zalety jagód acai

Ostatnie wpisy

  • Na czym polega zdrowe żywienie?
  • Piramida żywieniowa – Czego jemy za dużo a czego za mało?
  • Sok z jagód acai

Najnowsze komentarze

    acai berry

    Owoce acai

    Badania wykazują, że jagody acai zawierają 33 krotnie więcej przeciwutleniaczy niż czerwone winogrona. Acai ze względu na swoje bogate włąściwości i popularność jaką zdobyły na całym świecie nazywane są brazylijską żyło złota. Jagody acai w Polsce dostępne są przede wszystkim w sproszkowanej formie owocu. Jest to produkt naturalny, nie zawierający jakichkolwiek domieszek, importowany bezpośrednio w plantacji w Amazonii.

    Copyright © 2023 · Genesis Framework · WordPress · Log in