• Skip to content
  • Skip to primary sidebar

Jagody Acai

właściwośći odchudzające, oczyszczające i efekty uboczne

Aminokwasy w acai

24 stycznia 2018 by acai

Udostępnij
Tweetnij
Przypnij
0 Udostępnień

Moda na zdrowe odżywianie przeżywa obecnie swój renesans. Wraz z trendem ukierunkowanym na poprawę stylu życia i utrzymanie młodości i dobrego samopoczucia coraz częściej powraca się do korzeni i sięga po naturalne dobra ukryte w roślinach. Dzięki zainteresowaniu tematyką zbilansowanej diety ponownie odkryto jagodę acai – owoc gatunku palmy Euterpe oleracea rosnącej na obszarze dziewiczych lasów Amazonii.

aminokwasy w jagodach acai

Nie bez powodu acai berry zdobyła uznanie na całym świecie – jest wyjątkowa, ponieważ posiada w swoim wnętrzu prawdziwy skarbiec substancji odżywczych – cenne witaminy i minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i całe mnóstwo białka. 100 g wysuszonych jagód acai mieści w sobie ponad 8 g czystego białka, co stanowi ewenement w przypadku owocu. Dla porównania w 100 g jajka znajduje się 13 g białka.

Czemu aminokwasy są nieodzownym składnikiem zbilansowanej diety?

Wszystkie białka składają się z aminokwasów, które są w nich łączone w łańcuchy. Stanowią one podstawowy budulec tkanek, zwłaszcza tkanek mięśniowych, ale warto pamiętać, że hormony i enzymy – białka pełniące rolę regulacyjną i kontrolną w większości reakcji metabolicznych również składają się z nich. Nie wszystkie aminokwasy mogą być syntetyzowane w ciele człowieka, dlatego też ważne jest podawanie niezbędnych aminokwasów w pożywieniu. Niezbędne aminokwasy to te, których nie jesteśmy w stanie sami wytworzyć.

Do aminokwasów zawartych w jagodach acai należą:

  • kwas asparginowy
  • treonina
  • seryna
  • kwas glutaminowy
  • glicyna
  • alanina
  • walina
  • metionina
  • izoleucyna
  • leucyna
  • tyrozyna
  • fenyloalanina
  • lizyna
  • histydyna
  • arginina
  • prolina
  • hydroksyprolina
  • cystyna
  • tryptofan

Przeważająca większość aminokwasów obecnych w acai berry to aminokwasy egzogenne – czyli niemożliwe do wytworzenia przez organizm człowieka. Co ciekawe w tym małym i smacznym owocu o średnicy wynoszącej niespełna 2 cm mieści się całe mnóstwo aminokwasów, bez których po prostu nie da się przetrwać.

Kwas asparaginowy jest bardzo ważny, ponieważ bierze udział w biosyntezie puryn i pirymidyn (budulca DNA), a także w cyklu Krebsa, który pozwala na pozyskiwanie energii przez komórki. Treonina przeciwdziała zmęczeniu, reguluje apetyt, masę ciała i bierze udział w regeneracji kości, wchodzi ona również w skład przeciwciał, a więc wspomaga odporność. Seryna – bierze udział w trawieniu białek, stanowi ważny składnik wielu enzymów i białek. Kwas glutaminowy jest ważnym neuroprzekaźnikiem, stanowi prekursor glutationu (związku, który pomaga usuwać toksyczne produkty metabolizmu związków azotowych i toksyn chlorowcopochodnych, bierze udział w reakcjach redoks, chroni białka przed utlenianiem), kwas glutaminowy ma ogromne znaczenie metaboliczne, dlatego występuje we wszystkich komórkach roślin i zwierząt. Glicyna – jest ważnym neuroprzekaźnikiem w OUN, w komórkach wątroby wiąże kwasy żółciowe tworząc z nimi sole, przez co usuwane są niektóre zbędne produkty przemiany materii, bierze udział w syntezie hemu – niezbędnego do przenoszenia tlenu, oraz w wytwarzaniu puryn (składnika nukleotydów). Alanina – uczestniczy w regulacji poziomu cukru we krwi. Walina, izoleucyna, leucyna – są współodpowiedzialne za tworzenie i pracę tkanki mięśniowej, stanowią one aminokwasy aktywujące somatotropinę, która jest hormonem regulującym równowagę pomiędzy tworzeniem masy mięśniowej a odkładaniem się zapasów tłuszczu w organizmie. Metionina – uczestniczy w tworzeniu karnityny, adrenaliny i melatoniny, wykazuje aktywność ograniczającą magazynowanie tłuszczów w wątrobie. Tyrozyna i fenyloalanina – biorą udział w biosyntezie neuroprzekaźników, takich jak tyramina, dopamina i adrenalina, tyrozyna wpływa na funkcjonowanie tarczycy i przysadki mózgowej. Lizyna – bierze udział w rozwoju białek mięśni i kości, bierze udział we wchłanianiu wapnia i wzmacnia koncentrację, łagodzi objawy niektórych infekcji wirusowych, jest ważnym składnikiem histonów – struktur wokół których zwinięte jest DNA, wpływa na odporność, ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, wspomaga regenerację tkanek. Histydyna – bierze udział w syntezie hemoglobiny, wzmacnia odporność. Arginina – jest nieodzowna w reakcjach immunologicznych. Prolina – uczestniczy w syntezie kolagenu, dzięki czemu wpływa na stan tkanki łącznej. Hydroksyprolina – bierze udział w syntezie kolagenu, wraz z witaminą C przeciwdziała powstawaniu szkorbutu. Cystyna – tworzy mostki dwusiarczkowe w białkach, przez co stabilizuje ich strukturę trzeciorzędową, przyczyniając się do ich prawidłowej funkcji. Tryptofan – jest ważnym składnikiem mięśni, ponadto stanowi prekursor hormonu szczęścia – serotoniny, oraz niacyny i melatoniny – białka regulującego rytm dobowy.

Dostarczanie odpowiednich ilości aminokwasów pozwala na cieszenie się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Teraz jest to o tyle proste, że wzbogacając swoją dietę w jagody acai w smaczny sposób można zapewnić sobie tak wiele korzyści dla zdrowia przy tak niewielkim wysiłku. Zobacz koniecznie co jeszcze kryją w sobie owoce Euterpy warzywnej.

    Piśmiennictwo

  1. http://www.naturinstitut.info/acai-beere.html
  2. http://www.acaimania.com/de/uber-uns/acai
  3. http://www.immunehealthscience.com/acai.html
  4. https://de.wikipedia.org/wiki/Euterpe_oleracea
  5. https://fr.wikipedia.org/wiki/Euterpe_oleracea
  6. http://gundrymd.com/acai-berry-benefits/
  7. http://www.czytelniamedyczna.pl/4195,sklad-chemiczny-i-wlasciwosci-funkcjonalne-jagody-acai-euterpe-oleracea-mart.html

Podobne:

  1. Witaminy i minerały w jagodach acai Nie można sobie wyobrazić prawidłowego funkcjonowania organizmu udziału minerałów i...

Filed Under: Bez kategorii

Primary Sidebar

Jagody acai

  • Dlaczego Jagody Acai to superfood?
  • Jakie są efekty uboczne stosowania acai berry?
  • Kapsułki acai
  • Oczyszczanie organizmu
  • Odchudzanie
  • Witaminy i minerały w jagodach acai
  • Zalety jagód acai

Najnowsze wpisy

  • Na czym polega zdrowe żywienie?
  • Piramida żywieniowa – Czego jemy za dużo a czego za mało?
  • Sok z jagód acai

Najnowsze komentarze

    acai berry

    Owoce acai

    Badania wykazują, że jagody acai zawierają 33 krotnie więcej przeciwutleniaczy niż czerwone winogrona. Acai ze względu na swoje bogate włąściwości i popularność jaką zdobyły na całym świecie nazywane są brazylijską żyło złota. Jagody acai w Polsce dostępne są przede wszystkim w sproszkowanej formie owocu. Jest to produkt naturalny, nie zawierający jakichkolwiek domieszek, importowany bezpośrednio w plantacji w Amazonii.

    Copyright © 2021 · Genesis Framework · WordPress · Log in