Nie można sobie wyobrazić prawidłowego funkcjonowania organizmu udziału minerałów i witamin. Substancje te są niezbędne do przeprowadzania zachodzących każdego dnia procesów metabolicznych, dzięki czemu możliwe jest utrzymanie człowieka przy życiu. Niektóre witaminy są syntetyzowane w organizmie ze swoich prekursorów, jednak większość z nich musi być dostarczana egzogennie. Innymi niezbędnymi substancjami odżywczymi są minerały, takie jak makro i mikroelementy.
Jakie witaminy są zawarte w acai berry?
- Witamina A – stanowi silny przeciwutleniacz, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, pełni funkcję w procesie widzenia
- Witamina C – wpływa na odporność, budowę i regenerację kości,
- Witamina B1 – pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, jej niedobór powoduje osłabienie, zmęczenie, oczopląs, zaburzenia pamięci i koncentracji, depresję, niewydolność krążenia, obrzęki kończyn górnych i dolnych, utratę łaknienia, nudności, wymioty, biegunkę, ból brzucha i zmniejszenie masy ciała. W skrajnym przypadku jej awitaminozy może wystąpić choroba beri-beri.
- Witamina B2 – uczestniczy procesach redoks, bierze udział w prawidłowym działaniu układu nerwowego, wraz z witaminą A pozwala na prawidłową funkcję błon śluzowych, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, bierze udział w metabolizmie aminokwasów i lipidów. Jej niedobór może prowadzić do spowolnienia wzrostu, uszkodzenia gałek ocznych i rogówki, pogorszenia się ostrości wzroku, światłowstrętu, nadmiernego łzawienia, łatwego męczenia się oczu i okołorogówkowego wrastania naczyń, świądu pochwy, wypadania włosów, zaburzeń koncentracji, zawrotów głowy, bezsenności, zaburzeń oddychania, obrzęków/pękania śluzówki jamy ustnej, zapalenia czerwieni wargowej i języka, pleśniawek, zajadów kącików ust, łojotoku, schorzeń układu nerwowego, dystrofii mięśni, nadmiernego złuszczania się skóry w okolicach nosa, ust, czoła i uszu.
- Witamina B3 – bierze udział w biosyntezie i katabolizmie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, w procesach metabolicznych pozyskujących energię, uczestniczy w erytropoezie (wytwarzaniu krwinek czerwonych), działa hamująco na niektóre toksyczne związki chemiczne i leki, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, wpływa na funkcję układu nerwowego i na samopoczucie, poprawia ukrwienie skóry i stan włosów.
- Witamina E – jest zmiataczem wolnych rodników, silnym przeciwutleniaczem, jej niedobór powoduje rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, zaburzenie gojenia się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, bezpłodność, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
- Witamina D – bierze udział w tworzeniu i regeneracji kości, wpływa na odporność i dobre samopoczucie
Naturalny skarbiec minerałów i mikroelementów
Owoce Euterpy warzywnej są nie tylko pełne witamin, ale również napakowane wartościowymi minerałami i mikroelementami. 100 g jagód acai pokrywa ponad 6,5-krotnie standardowe dzienne zapotrzebowanie człowieka na mangan, a ponadto zawiera dwukrotność zalecanego dziennego spożycia miedzi.
Do innych cennych minerałów ukrytych w jagodach acai należą sód, magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo i cynk. Korzystając z bogactw naturalnych, jakimi obdarza regularne spożywanie owoców acai dostarcza się organizmowi substancji absolutnie niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Korzyści czerpane z przyjmowania mikro- i makroelementów obejmują:
- przeciwdziałanie przedwczesnemu starzeniu się skóry, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, takich jak ogromne ilości manganu
- prawidłowe tworzenie i funkcjonowanie tkanki łącznej (mangan)
- wspomaganie układu odpornościowego, ułatwianie transportu żelaza we krwi i udział w prawidłowej pigmentacji skóry i włosów (miedź)
- przeciwdziałanie osteoporozie, prawidłowy rozwój i regenerację kośćca (wapń)
- zapobieganie anemii, zapewnienie prawidłowej ilości tlenu dostarczanej do komórek (żelazo)
- regulowanie objętości i ciśnienia krwi, równowagi osmotycznej i utrzymanie prawidłowego pH (sód)
- utrzymanie prawidłowej pobudliwości nerwowej i mięśniowej, również mięśnia serca (potas)
- regulowanie napięcia ściany naczyń i ciśnienia krwi, zagęszczania moczu oraz perystaltyki przewodu pokarmowego (potas)
- utrzymanie homeostazy kwasowo-zasadowej, równowagi elektrolitowej, metabolizmu glukozy i insuliny, regulacja działania mineralokortykosteroidów (potas)
- zapobiega anemii, bierze udział w syntezie czynników transkrypcji DNA (cynk)
Aż trudno uwierzyć, że w tak małym owocu może się zmieścić aż tyle drogocennych substancji odżywczych! Ponadto jagody acai zawierają jeszcze inne wartościowe związki pożądane w zdrowej diecie, takie jak aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze.
-
Piśmiennictwo:
- http://www.naturinstitut.info/acaí-beere.html
- http://www.acaímania.com/de/uber-uns/açaí
- http://www.immunehealthscience.com/acaí.html
- https://de.wikipedia.org/wiki/Euterpe_oleracea
- https://fr.wikipedia.org/wiki/Euterpe_oleracea
- http://gundrymd.com/acai-berry-benefits/