Dlaczego jagody acai są dobre na odchudzanie?
Zgrabna sylwetka to wciąż modny trend wśród ludzi na całym świecie, bez względu na wiek, płeć czy rasę. Jednak planując zmniejszenie masy ciała warto zachować zdrowy rozsądek i na wszystkie „diety cud” obiecujące natychmiastowe efekty patrzeć z przymrużeniem oka. Zdrowe odchudzanie to przede wszystkim długotrwały proces, polegający na ograniczeniu lub wykluczeniu złych nawyków żywieniowych, zapewnieniu odpowiedniej ilości snu, i wprowadzeniu dopasowanej do stanu zdrowia aktywności fizycznej. Do dobrze zaplanowanego planu na uzyskanie szczupłej sylwetki zalicza się również świadome zakupy produktów spożywczych i wiedzę dotyczącą prawidłowego odżywiania się. Bez tego nie da się utrzymać uzyskanego efektu na długo jednocześnie zachowując zdrowie.
ABC zdrowych zmian w diecie
Zmieniając swoje menu warto najpierw przyjrzeć się naturalnym produktom, sprzyjającym redukcji wagi poprzez wspomaganie spalania tłuszczu i regulację poziomu cukru we krwi. Jednym z nich są jagody acai, które przez wielu naukowców są postrzegane jako najzdrowszy owoc na Ziemi. Zmniejszenie masy ciała, zachowanie młodości i witalności na dłużej to tylko niektóre z ogromu działań, do których przyczyniają się właściwości substancji zawartych w tych niepozornie wyglądających owocach. Jak można zaobserwować, dają one wiele korzyści, dlatego ich popularność na rynku zdrowej żywności stale wzrasta, nie dzieje się tak bez powodu.
Dobrze opracowany jadłospis powinien zapewniać dostarczanie właściwych proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów, zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin i minerałów. Tak się składa, że w acai berry zawarte jest całe mnóstwo tych substancji, a co najważniejsze w zbilansowanych proporcjach w stosunku do siebie. Plemiona zamieszkujące naturalne siedliska palmy Euterpe oleracea odkryły to na wiele wieków przed przeprowadzeniem badań naukowych, dlatego te owoce do dziś stanowią ponad 40% menu przeciętnego rdzennego mieszkańca Amazonii.
Co szczególnego kryją w sobie jagody acai?
- Wyjątkowy smak – czerwono-fioletowy, okrągły owoc o wielkości około 2,5 cm, który rośnie na wysokich palmach w Środkowej i Południowej Ameryce w dorzeczu Amazonki w Brazylii smakiem przypomina kombinację dzikich borówek i czekolady – tak więc dieta odchudzająca może być przyjemna.
- Przeciwutleniacze – dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów przemiana materii przyspiesza, ponadto chronią one organizm m.in. przed rakiem, cukrzycą, infekcjami bakteryjnymi, starzeniem się komórek i związanymi z nim schorzeniami neurologicznymi.
- Białko – 100g wysuszonych jagód acai mieści w sobie ponad 8 g białka, dzięki czemu dostarcza cennego budulca dla organizmu, poza tym spalanie białka wymaga dostarczenia więcej energii, niż uzyskuje się z jego rozkładu, przez co zachodzi spalanie rezerw tłuszczu odłożonego w organizmie
- Kwasy omega-3, omega-6 i omega-9 – wspomagają utrzymanie prawidłowych poziomów cholesterolu we krwi,
- Witaminy i minerały – nieodzowne dla prawidłowej przemiany materii, dostarczanie odpowiedniej ilości tych substancji zapobiega niekorzystnemu podczas odchudzania spowolnieniu metabolizmu, mają one ogromny wpływ na nasze zdrowie i pozwalają zachować witalność na dłużej
- Błonnik – reguluje apetyt, przyspiesza pracę jelit i chroni ich ściany przed wpływem niekorzystnych produktów przemiany materii
Apetyt na zdrowie
Ze względu na wielkie zainteresowanie w mediach jagodami acai nie trudno jest je znaleźć, nawet w odległych od Amazonii zakątkach świata. Ponieważ acai berry szybko się psują, dlatego najlepiej jest je spożywać bezpośrednio po zbiorze. Ze względu na trudności w transporcie w Europie owoce te najczęściej są dostępne w postaci kapsułek, proszków, zamrożonego miąższu, soków przecierowych itp.
Łatwo dostępne są dobre suplementy diety na bazie jagód acai, a jeśli ma się dostęp do świeżych jagód, to internet roi się zarówno od tradycyjnych jak i zupełnie nowych przepisów na ciekawe dania i przekąski z acai berry. Warto jednak zawsze zwrócić uwagę na skład danego preparatu czy przepisu, a zwłaszcza na jego wartość kaloryczną. Owoce te nie należą do niskokalorycznych, dlatego przeważnie są dodatkiem a nie jednym z głównych składników potrawy.
Wysoka zawartość błonnika czyni jagody acai bardzo skutecznym produktem w walce z zbędnymi kilogramami, bo dzięki niemu uczucie sytości pozostaje na dłużej, przyspiesza on metabolizm i wspomaga perystaltykę jelit, przez co organizm oczyszcza się z toksyn znacznie szybciej. Cały ten proces ma również znaczący wpływ na zmniejszenie łaknienia, a co za tym idzie na spożywanie mniejszych ilości pokarmów.
Opinia świata nauki
Wprowadzenie do diety jagód acai w postaci naturalnej lub suplementów je zawierających, wciąż pozostaje przedmiotem wielu badań medycznych na całym świecie. Należy podkreślić przede wszystkim fakt, że dotychczasowe badania potwierdzają ogrom korzyści uzyskiwanych przez spożywanie tych owoców, głównie jeśli chodzi o obniżanie poziomu złego cholesterolu, regulację poziomu cukru we krwi i właściwości zapobiegające przedwczesnemu starzeniu się organizmu – wszystkie one są bardzo istotne w procesie powrotu do odpowiedniej dla zdrowia masy ciała.
Czy same jagody acai wystarczą?
Niemniej jednak należy zaznaczyć, że samo spożywanie acai berry nie wystarcza do schudnięcia na stałe. Ograniczenie przetworzonych pokarmów, aktywność fizyczna, regularne, wartościowe posiłki, picie dużej ilości wody wciąż stanowią niezmienny klucz do sukcesu diety odchudzającej.