Odżywianie jest bardzo ważne, dlatego stanowi ono wciąż modny, a zarazem kontrowersyjny temat. Czy odżywiasz się prawidłowo? Jak wygląda Twój jadłospis? Wbrew pozorom zdrowe posiłki nie muszą być nudne i pozbawione przyjemności czerpanej z jedzenia – możesz przekonać się sam. Wystarczy, że przejdziesz na „jasną stronę mocy” – zadbaj o zdrowie i zatrzymaj młodość i witalność na dłużej.
Kluczem do zdrowej diety jest spożywanie odpowiedniej ilości kalorii w stosunku do codziennej aktywności fizycznej. Ważne jest aby zachować równowagę pomiędzy energią pozyskaną z posiłków a jej zużyciem. Jeśli będziesz jadł zbyt dużo lub pił więcej, niż potrzebuje Twój organizm, to nieuchronnie przytyjesz. Spożywaj różnorodne pokarmy, aby dostarczyć niezbędnych wartości odżywczych i energii. Zaleca się, żeby mężczyźni dostarczali około 2500 kcal dziennie, a kobiety około 2000 kcal, w zależności od prowadzonego stylu życia. Są jedynie to wartości orientacyjne, ponieważ każdy z nas jest inny.
Nie tylko sama ilość kalorii ma znaczenie. Przede wszystkim liczą się odpowiednie proporcje pomiędzy białkiem, tłuszczami i węglowodanami, a poza tym dostarczane cenne niezbędne składniki odżywcze – przede wszystkim witaminy i minerały. Nie jest to więc takie proste, tym bardziej, że tempo życia przeciętnego człowieka nie należy dziś do najwolniejszych.
A gdyby tak ułatwić sobie zadanie?
Warto włączyć do jadłospisu super pokarmy. Są to produkty żywnościowe bogate w składniki odżywcze, uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Co powiesz na super jagody acai z amazońskich lasów?
Kilka faktów…
- jagody acai są jednym z owoców o najwyższej zawartości przeciwutleniaczy, nawet wyższej niż borówki.
- jagoda acai zawiera około 247 kalorii na 100-gramową porcję. 50-gramowa porcja sproszkowanego, liofilizowanego miąższu owoców i skórki acai dostarcza około 265 kalorii, w tym 26 g węglowodanów, 4 g białka i 16 g tłuszczu (głównie kwasu oleinowego lub innego jednonienasyconego tłuszczu).
- sproszkowane acai berry są szczególnie bogate w wapń i witaminę A.
- 100 g suchej masy z jagód acai zawiera ponad 8 g białka
Zaledwie 50-gramowa porcja sproszkowanej, liofilizowanego miąższu acai daje około 26 g błonnika pokarmowego, co stanowi prawie 100 procent wartości zalecanego dziennego spożycia. (Błonnik pochodzi z pokarmów roślinnych, jest niezbędny dla prawidłowego działania układu pokarmowego i zgodnie z przeglądem opublikowanym w „Current Atherosclerosis Reports” w grudniu 2008, pomaga również obniżyć poziom LDL (złego) cholesterolu, zmniejszając ryzyko choroby wieńcowej. Pokarmy bogate w błonnik zmniejszają uczucie głodu i pomagają utrzymać uczucie sytości na dłużej, co sprzyja kontroli masy ciała, wspomaga odchudzanie.
Witaminy i minerały
Proszek z jagód acai to bogactwo witaminy A i jednego z głównych składników mineralnych człowieka – wapnia. Wapń jest ważnym minerałem budującym kości, a także pomaga regulować ciśnienie krwi. Witamina A działa jako przeciwutleniacz w organizmie, chroniąc komórki przed wolnymi rodnikami. Witamina A jest również niezbędna dla utrzymania zdrowego wzroku i prawidłowego wzrostu i rozwoju.
Substancje fotochemiczne
Jagody acai mają najwyższą zawartość substancji fotochemicznych (w porównaniu do innych owoców lub warzyw) – to właśnie dzięki nim pomagają zwalczać i przeciwdziałać wielu chorobom.
- Antocyjany (występujące w czerwono/purpurowych produktach spożywczych) pomagają utrzymać zdrowy układ sercowo-naczyniowy, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie komórek nerwowych i wspierają organizm w walce z nowotworami.
- Polifenole dają podobne korzyści (można je znaleźć także w winogronach)
Bycie zdrowym i energicznym jest bardzo ważne, nie tylko dlatego, że jest obecnie bardzo modne. Nidy jest za późno by zacząć zdrowo żyć – a warto, jest to pewna inwestycja na przyszłość. Jeżeli jednak obawiasz się problemów związanych z brakiem czasu lub trudnościami w znalezieniu odpowiednich składników, to dowiedz się więcej o stosowaniu odpowiednich suplementów diety tutaj [link], których regularna podaż dostarczy Ci niezbędnych witaminy, minerałów, mikroelementów, przeciwutleniaczy i aminokwasów.
-
Piśmiennictwo:
- https://www.livestrong.com/article/398668-antioxidant-comparison-of-acai-vs-pomegranate/
- https://en.oxforddictionaries.com/definition/superfood dostęp
- https://www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/eight-tips-healthy-eating.aspx