Moda na zdrowe odżywianie przeżywa obecnie swój renesans. Wraz z trendem ukierunkowanym na poprawę stylu życia i utrzymanie młodości i dobrego samopoczucia coraz częściej powraca się do korzeni i sięga po naturalne dobra ukryte w roślinach. Dzięki zainteresowaniu tematyką zbilansowanej diety ponownie odkryto jagodę acai – owoc gatunku palmy Euterpe oleracea rosnącej na obszarze dziewiczych lasów Amazonii.
Nie bez powodu acai berry zdobyła uznanie na całym świecie – jest wyjątkowa, ponieważ posiada w swoim wnętrzu prawdziwy skarbiec substancji odżywczych – cenne witaminy i minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i całe mnóstwo białka. 100 g wysuszonych jagód acai mieści w sobie ponad 8 g czystego białka, co stanowi ewenement w przypadku owocu. Dla porównania w 100 g jajka znajduje się 13 g białka.
Czemu aminokwasy są nieodzownym składnikiem zbilansowanej diety?
Wszystkie białka składają się z aminokwasów, które są w nich łączone w łańcuchy. Stanowią one podstawowy budulec tkanek, zwłaszcza tkanek mięśniowych, ale warto pamiętać, że hormony i enzymy – białka pełniące rolę regulacyjną i kontrolną w większości reakcji metabolicznych również składają się z nich. Nie wszystkie aminokwasy mogą być syntetyzowane w ciele człowieka, dlatego też ważne jest podawanie niezbędnych aminokwasów w pożywieniu. Niezbędne aminokwasy to te, których nie jesteśmy w stanie sami wytworzyć.
Do aminokwasów zawartych w jagodach acai należą:
- kwas asparginowy
- treonina
- seryna
- kwas glutaminowy
- glicyna
- alanina
- walina
- metionina
- izoleucyna
- leucyna
- tyrozyna
- fenyloalanina
- lizyna
- histydyna
- arginina
- prolina
- hydroksyprolina
- cystyna
- tryptofan
Przeważająca większość aminokwasów obecnych w acai berry to aminokwasy egzogenne – czyli niemożliwe do wytworzenia przez organizm człowieka. Co ciekawe w tym małym i smacznym owocu o średnicy wynoszącej niespełna 2 cm mieści się całe mnóstwo aminokwasów, bez których po prostu nie da się przetrwać.
Kwas asparaginowy jest bardzo ważny, ponieważ bierze udział w biosyntezie puryn i pirymidyn (budulca DNA), a także w cyklu Krebsa, który pozwala na pozyskiwanie energii przez komórki. Treonina przeciwdziała zmęczeniu, reguluje apetyt, masę ciała i bierze udział w regeneracji kości, wchodzi ona również w skład przeciwciał, a więc wspomaga odporność. Seryna – bierze udział w trawieniu białek, stanowi ważny składnik wielu enzymów i białek. Kwas glutaminowy jest ważnym neuroprzekaźnikiem, stanowi prekursor glutationu (związku, który pomaga usuwać toksyczne produkty metabolizmu związków azotowych i toksyn chlorowcopochodnych, bierze udział w reakcjach redoks, chroni białka przed utlenianiem), kwas glutaminowy ma ogromne znaczenie metaboliczne, dlatego występuje we wszystkich komórkach roślin i zwierząt. Glicyna – jest ważnym neuroprzekaźnikiem w OUN, w komórkach wątroby wiąże kwasy żółciowe tworząc z nimi sole, przez co usuwane są niektóre zbędne produkty przemiany materii, bierze udział w syntezie hemu – niezbędnego do przenoszenia tlenu, oraz w wytwarzaniu puryn (składnika nukleotydów). Alanina – uczestniczy w regulacji poziomu cukru we krwi. Walina, izoleucyna, leucyna – są współodpowiedzialne za tworzenie i pracę tkanki mięśniowej, stanowią one aminokwasy aktywujące somatotropinę, która jest hormonem regulującym równowagę pomiędzy tworzeniem masy mięśniowej a odkładaniem się zapasów tłuszczu w organizmie. Metionina – uczestniczy w tworzeniu karnityny, adrenaliny i melatoniny, wykazuje aktywność ograniczającą magazynowanie tłuszczów w wątrobie. Tyrozyna i fenyloalanina – biorą udział w biosyntezie neuroprzekaźników, takich jak tyramina, dopamina i adrenalina, tyrozyna wpływa na funkcjonowanie tarczycy i przysadki mózgowej. Lizyna – bierze udział w rozwoju białek mięśni i kości, bierze udział we wchłanianiu wapnia i wzmacnia koncentrację, łagodzi objawy niektórych infekcji wirusowych, jest ważnym składnikiem histonów – struktur wokół których zwinięte jest DNA, wpływa na odporność, ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, wspomaga regenerację tkanek. Histydyna – bierze udział w syntezie hemoglobiny, wzmacnia odporność. Arginina – jest nieodzowna w reakcjach immunologicznych. Prolina – uczestniczy w syntezie kolagenu, dzięki czemu wpływa na stan tkanki łącznej. Hydroksyprolina – bierze udział w syntezie kolagenu, wraz z witaminą C przeciwdziała powstawaniu szkorbutu. Cystyna – tworzy mostki dwusiarczkowe w białkach, przez co stabilizuje ich strukturę trzeciorzędową, przyczyniając się do ich prawidłowej funkcji. Tryptofan – jest ważnym składnikiem mięśni, ponadto stanowi prekursor hormonu szczęścia – serotoniny, oraz niacyny i melatoniny – białka regulującego rytm dobowy.
Dostarczanie odpowiednich ilości aminokwasów pozwala na cieszenie się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Teraz jest to o tyle proste, że wzbogacając swoją dietę w jagody acai w smaczny sposób można zapewnić sobie tak wiele korzyści dla zdrowia przy tak niewielkim wysiłku. Zobacz koniecznie co jeszcze kryją w sobie owoce Euterpy warzywnej.
-
Piśmiennictwo
- http://www.naturinstitut.info/acai-beere.html
- http://www.acaimania.com/de/uber-uns/acai
- http://www.immunehealthscience.com/acai.html
- https://de.wikipedia.org/wiki/Euterpe_oleracea
- https://fr.wikipedia.org/wiki/Euterpe_oleracea
- http://gundrymd.com/acai-berry-benefits/
- http://www.czytelniamedyczna.pl/4195,sklad-chemiczny-i-wlasciwosci-funkcjonalne-jagody-acai-euterpe-oleracea-mart.html