Pochodzące z Ameryki Środkowej i Południowej jagody acai przedstawia się jako dające korzyści zdrowotne znacznie wykraczające poza te wynikające z właściwości popularnych w Europie owoców. Jako jedne z nich podaje się najczęściej utratę zbędnych kilogramów i zapobieganie starzeniu, ale jak jest naprawdę? Czy sok z jagód acai zachowuje takie same właściwości jak świeże owoce?
Fakty i mity dotyczące jagód acai
Ze względu na ogromne zainteresowanie acai berry opracowano bardzo wiele produktów przetwórstwa tych jagód, takich jak np. sok z jagód acai i wyciągi z nich, a także proszki z wysuszonego miąższu tych owoców. Ponieważ obserwuje się masowy popyt na te pokarmy na całym świecie postanowiono zbadać ich wpływ na zdrowie i bezpieczeństwo stosowania u ludzi.
Na chwilę obecną istnieje wiele badań naukowych, które potwierdzają wymierne korzyści dla zdrowia wynikające ze spożywania jagód acai, niemniej jednak nie uzasadniają one wszystkich deklarowanych w mediach właściwości tych owoców. Warto jednak zauważyć, że przeważająca większość z tych badań dowodzi, że są one superpokarmem i dostarczają organizmowi cennych substancji.
Wachlarz korzyści soku z jagód acai dla zdrowia
Zapobieganie nowotworom
Zapobieganie nowotworom
Według badań z marca 2010 r. opublikowanych w „Pharmaceutical Research” spożycie jagód acai skutecznie hamowało wzrost raka przełyku u szczurów. Naukowcy przypisują ten wynik wysokim poziomom antyoksydantów w soku z jagód acai. Badanie przeprowadzono wykorzystując siedem różnych rodzajów jagód, z których wszystkie okazały się równie skuteczne w zapobieganiu rakowi, co wskazuje, że sok z jagód równie skutecznie zapobiega niektórym rodzajom nowotworów, co inne jagody.
Wspomaganie układu odpornościowego
W październiku 2008 r. badanie z magazynu „Agricultural Communications” Uniwersytetu A&M w Teksasie wykazało, że przeciwutleniacze obecne w miąższu i soku z acai berry są z powodzeniem wchłaniane przez organizm człowieka. Przeciwutleniacze zawarte w soku z jagód acai w postaci witamin i minerałów, zapewniają ochronę zarówno komórek zwykłych jak i odpornościowych przed oksydacyjnym uszkodzeniem przez wysoce reaktywne związki znane jako wolne rodniki. Zawartość antyoksydantów w soku z acai berry zapewnia zatem prawidłowe działanie układu immunologicznego i odpowiednią funkcję komorek całego ciała, zapobiegając również procesowi przedwczesnego starzenia się.
Zapobieganie chorobom metabolicznym
Choroby metaboliczne, przede wszystkim choroby sercowo-naczyniowe i cukrzyca typu 2, są często związane z otyłością. W badaniu z maja 2011 r. opublikowanym w magazynie „Nutrition Journal” spożywanie acai dwa razy dziennie miało pozytywny wpływ na obniżenie poziomu glukozy i insuliny na czczo, a także na obniżenie poziomu całkowitego cholesterolu, chociaż ciśnienie krwi pozostało niezmienione.
Zmniejszenie spadku funkcji poznawczych
Według przeglądu „Nutrition Clinic and Metabolic Care” ze stycznia 2009 roku, jagody bogate w antyoksydanty, takie jak jagody acai, są korzystne w utrzymaniu funkcji poznawczych – badanie przeprowadzono na modelu starszych zwierząt. Uważa się, że pewne przeciwutleniacze łagodzą podyktowaną stresem sygnalizację neuronalną i promują zdrowie i zdolność neuronów do jak najdłuższego zachowania swojej funkcji podczas całego procesu starzenia. Regularne spożywanie soków z jagód acai, które są bogate w przeciwutleniacze, jest zatem przydatne w zapobieganiu pogorszeniu funkcji poznawczych związanym z wiekiem.
Sok z jagód acai jest łatwym sposobem na uzyskanie korzyści dla zdrowia. Dzięki przyjemnemu smakowi można cieszyć się bogactwem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy mieszkając nawet bardzo daleko od Amazonii. Sok acai jest produktem przetwórstwa acai, jednak czasem przetworzone produkty również mają zalety – obróbka jagód acai pozwala na zniszczenie niebezpiecznych patogenów, które mogłyby występować na ich powierzchni, przez co wprowadzanie tych owoców do codziennej diety jest bezpieczne.
-
Piśmiennictwo
- https://www.livestrong.com/article/557666-is-acai-berry-safe-while-on-blood-thinners
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18693743
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27051649
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3118329