Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią ważną rolę odżywczą u ludzi, należą do nich kwasy omega-3, omega-6 i omega-9, które są niezbędnymi egzogennie pozyskiwanymi z diety substancjami. Nasz organizm nie jest w stanie sam ich syntetyzować, dlatego też to zalicza się je do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) i muszą być one dostarczane w diecie.
Kwasy tłuszczowe omega-3 znane też jako kwasy n-3 lub ω-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, w których ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym znajduje się przy atomie węgla położonym jako trzeci licząc od końca łańcucha. Analogicznie w kwasach omega-6 (n-6 lub ω-6) wiązanie podwójne leży przy szóstym atomie węgla, a przy kwasach omega-9 przy dziewiątym atomie węgla od końca łańcucha węglowego.
Do nienasyconych kwasów tłuszczowych pełniących ważną rolę w diecie ludzi należą:
z kwasów omega-3:
- kwas eikozapentaenowy (ang. eicosapentaenoic acid, EPA)
- kwas dokozaheksaenowy (ang. docosahexaenoic acid, DHA)
- kwas alfa-linolenowy (ang. α-linolenic acid, ALA)
z kwasów omega-6:
- kwas linolowy (LA)
- kwas gamma-linolenowy (GLA)
- kwas arachidonowy (AA, ARA)
z kwasów omega-9:
- kwas oleinowy
Chociaż ludzie, tak jak i inne ssaki, nie są w stanie, jak już wspomniano, samodzielnie syntetyzować kwasów omega-3, to są w stanie pozyskiwać kwasy omega-3 o krótkich łańcuchach z pobieranego pożywienia i poddawać je przemianom metabolicznym w celu uzyskania potrzebnych w danym momencie kwasów tłuszczowych omega-3 o dłuższych łańcuchach. Wraz z procesem starzenia zdolność do wydłużania łańcuchów kwasów tłuszczowych omega-3 maleje.
Co dają dobroczynne kwasy omega-3, omega-6 i omega-9 z jagód acai?
- podnoszą poziom „dobrego cholesterolu” (HDL) we krwi i obniżają poziom„złego cholesterolu (LDH)
- chronią komórki przed przedwczesnym starzeniem się
- działają wspomagająco na pracę serca i krążenie krwi
- przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania mózgu i ośrodkowego układu nerwowego
- odżywiają skórę, włosy i paznokcie
- mają działanie przeciwnowotworowe
- łagodzą stany zapalne
- są niezbędne do właściwego działania ośrodka wzroku i koordynacji
- wpływają na zdolność przyswajania wiedzy
- stanowią prekursory niektórych hormonów, które biorą udział w ważnych procesach metabolicznych w naszym organizmie.
- pośrednio wpływają na krzepliwość krwi, skurcz oskrzeli, odpowiedź immunologiczną, różnicowanie się komórek, reakcje naczynioruchowe,
mają działanie antydepresyjne (rola w biosyntezie serotoniny)
Jakie nienasycone kwasy tłuszczowe są zawarte w jagodach açaí?
Substancje tłuszczowe stanowią około 50% suchej masy açaí berry, co jest wyjątkowo wysoką zawartością lipidów jak na owoce. Z kolei zawarte związki lipidowe składają się z 56,2% kwasu oleinowego (kwasu omega 9), 24,1% kwasu palmitynowego i 12,5% kwasu linolowego (omega 6).
Kwas oleinowy jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym, który jest również najważniejszym kwasem tłuszczowym w oliwie z oliwek. Jednonienasycone kwasy omega-6 i omega 9 pomagają utrzymać niskie poziomy LDL (lipoprotein o niskiej gęstości) tzw. „złego cholesterolu”we krwi. Podnoszą one również poziom tzw. „dobrego cholesterolu” (HDL: lipoprotein o dużej gęstości). Ponadto kwas gamma-linolowy jest również niezbędnym kwasem tłuszczowym, którego podawanie w diecie przeciwdziała cukrzycy.