Żywność ekologiczna stała się bardzo popularna, szczególnie wśród superpokarmów. Czy żywność ekologiczna jest naprawdę lepsza dla naszego zdrowia psychicznego i fizycznego? Okazuje się, że tak. To, w jaki sposób żywność jest wytwarzana ma duży wpływ na zdrowie psychiczne i fizyczne, a również na środowisko.
Żywność organiczna zawiera naturalnie występujące korzystne składniki odżywcze, takie jak przeciwutleniacze, witaminy, minerały, w przeciwieństwie do swoich konwencjonalnie wytwarzanych odpowiedników, do których dodawane są syntetyczne postaci tych składników. Sztucznie wytwarzane witaminy i inne związki uzupełniające dietę mogą zawierać środki konserwujące, które stają się przyczyną uczuleń.
Z tego powodu wiele osób cierpiących na alergie pokarmowe, uczulenia na chemikalia lub środki konserwujące często zauważa, że ich objawy zmniejszają się lub znikają, gdy jedzą tylko żywność ekologiczną. Dlatego bez względu na to, jaki produkt kupujesz, zawsze sprawdzaj etykietę – być może mimo ceny zdecydujesz się na produkt organiczny, lepszy dla zdrowia – wybór zawsze należy do Ciebie.
Acai berry, obecnie szalenie popularny super food, występuje pod wieloma postaciami, zobacz sam dlaczego warto wybierać te organiczne.
Zakupy ekologiczne a zdrowie
Dlaczego zakup żywności ekologicznej jest lepszy dla zdrowia? Poniżej kilka faktów o produktach organicznych i ekologicznych.
Warto wiedzieć, że organiczne acai berry:
- są wolne od pestycydów i sztucznych nawozów
- zaraz po zerwaniu zostały odpowiednio zamrożone lub przetworzone na proszek lub miazgę, wciąż zachowując cenne wartości odżywcze
- mogą mieć krótszy okres przydatności spożycia ze względu na brak sztucznych środków konserwujących/ przedłużających świeżość produktu
- nie zawierają GMO (genetycznie modyfikowanych organizmów) i nie są genetycznie modyfikowane (GE). Rośliny GMO i GE to rośliny, których DNA zostało zmienione w sposób, który nie występuje w naturze lub w tradycyjnym krzyżowaniu, najczęściej wykonuje się to w celu uzyskania odporności na pestycydy lub wytworzenia insektycydu już w roślinie
- pochodzą z upraw, które są nastawione na racjonalne gospodarowanie zasobami naturalnymi, przez co nie niszczą środowiska naturalnego
Inny wymiar jagód acai
Gwałtownie rosnący popyt na acai berry na całym świecie sprawił, że zbiory prowadzone na wielką skalę w dżunglach Amazonii pozbawiają rdzenną populację cennego składnika diety. W ich przypadku jagody te stanowią ponad 40% ich całego jadłospisu. Jest to poważne zagrożenie dla plemion od wieków czerpiących wartości odżywcze z tych owoców.
Dlatego warto zastanowić się nad tym co wybierasz decydując się na zakup organicznych acai berry z upraw ekologicznych – poniżej kilka faktów:
- rolnictwo ekologiczne jest lepsze dla środowiska. Ekologiczne praktyki rolne zmniejszają jego zanieczyszczenie, oszczędzają wodę, zmniejszają erozję gleby, zwiększają jej żyzność i zużywają mniej energii – pozwala to na możliwie małą ingerencję w istniejące ekosystemy.
- rolnictwo bez pestycydów jest również lepsze dla pobliskich ptaków i zwierząt, a także dla ludzi mieszkających w pobliżu farm – dzięki temu nie są oni narażani na życie w skażonej okolicy, często nie mają oni możliwości przeniesienia się w inne miejsce, dlatego jest to bardzo istotne dla ich zdrowia
- kupując organiczne acai berry wspierasz „sprawiedliwy handel (ang. fair trade)”, zapewniając ludziom z Amazonii pracę, wpływasz pozytywnie na polepszenie ich statusu społecznego, dając możliwość nauki w szkole lub opieki zdrowotnej dla pracowników i ich rodzin
- uprawy ekologiczne nie niszczą puszczy amazońskiej – jednego z niewielu ogromnych nietkniętych przemysłem obszarów na naszej planecie obfitujących w zróżnicowaną faunę i florę.
Kupuj odpowiedzialnie – pozornie małe wybory w Twoim życiu mają znaczący wpływ na życie i pracę innych ludzi, często z krajów nierozwiniętych. Wybór produktów z upraw ekologicznych jest dla nich szansą na lepsze i zdrowsze życie. Twoja decyzja ma tak wielkie znaczenie.